..
.
.
.

2/28/2008

Miért ír az ember blogot?

Nos, kezdjük rögtön azzal, hogy (eddig) ez nem (volt) egy igazi blog. Igazából csak egy néha-néha változó képgaléria volt az interneten. Létrejöttének oka nagyon is prózai: 
1. nem tudok programozni, így a weboldalam állandó naprakésszé tétele rögtön több problémába is ütközik (rendszergazda, jelszó, programozás, stb.), ezzel szemben a blogot nagyon könnyen, bármilyen keresőprogramból, vagy akár mobiltelefonról frissíteni lehet, nem kell hozzá külön szoftver. 
2. Kezdetektől fogva ketté van választva a munkám bemutatása: van egyrészt egy "stabil" weboldal, amolyan portfólió, mely az eddig készített, már összeállt, sorozatba rakott képeket mutatja be, és van a blog, amely a folyamatban lévő, gyakorlatilag (jobb esetben) állandóan változó anyagokkal foglalkozik. Ez, ugye magától értetődően még nincs letisztázva, tehát teljesen felesleges kinyomtatni és portfólióba fűzni, vagy weboldalra feltölteni, hiszen következő nap úgyis kiveszek/ hozzáteszek képeket. Ennek az a két előnye is megvan, hogy egyrészt bárhol, barmikor, bárkinek meg tudom mutatni azt az anyagot, amin épp dolgozom (elég egy linket küldeni, nem kell drága portfóliót drágán postázni), másrészt pedig folyamatában figyelve a blog (és azon belül az egyes sorozatok) változásait, az érdeklődők számára kutathatóvá válik a munkafolyamat (lásd pl. RSS feed). És van benne még egy fontos lehetőség: egy blog a művész számára a bejövő kritikák, észrevételek, javaslatok, és véleménynyilvánítások interaktív gyűjtőhelyévé válhat. (Beállítástól függően) a kommentek (a szöveges megjegyzés mellett) tartalmazhatnak linket, fotót, videót. Tisztában vagyok vele, hogy ettől korántsem válik teljessé sem a bemutatott anyag, sem a bejövő hozzászólások archívuma (hiszen nem kerülhet rá, vagy csak torz formában a szóbeli megjegyzés, és a nekem írt e-mailek esetleges publikálása is sok kényes kérdést felvet), de mégis, reményeim szerint sikerül egy kerekebb képet összefoglalni az engem érdeklő/érintő aktuális kérdésekről.

1 comment:

peterpuklus said...

proba comment 1